De Vijver opnieuw op zoek naar extra miljoenen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

BRUSSEL -

De Vijver, het bedrijf boven de tv-zenders VIER en VIJF, het weekblad Humo en het productiehuis Woestijnvis, werkt aan een nieuwe kapitaaloperatie. Dat gebeurt minder dan zes maanden nadat de mediaholding miljoenen bijtankte bij zijn aandeelhouders, Corelio, Sanoma en het duo Vandenhaute/Watté. Dat schrijft De Tijd.

De aandeelhouders van het mediabedrijf pompten vorige zomer nog 21 miljoen euro in de vennootschap via een achtergestelde lening. Dat was nodig omdat de herlancering van de duur overgenomen SBS-zenders VIER en VIJF niet bracht wat ervan verwacht werd, Humo veel lezers verloor en De Vijver de dure Hollywoodproductie ‘The Loft’ maar niet in de bioscoop kreeg.

Om de banken tevreden te houden en de investeringsstrategie voort te kunnen zetten, moesten de aandeelhouders ingrijpen. Sinds die kapitaaloperatie veranderde er echter weinig. VIER en VIJF groeien gestaag, maar door het dure zendschema kan De Vijver daar geen vruchten van plukken. De verkochte oplage van Humo blijft zakken. De enige meevaller is dat er ondertussen eindelijk een deal werd gesloten om ‘The Loft’ in de zalen te brengen.

De vorige kapitaaloperatie werd afgesteld op een release deze maand. Maar het uitbrengen van de film werd opgeschoven naar augustus, waardoor de inkomsten pas eind dit jaar zullen binnenstromen. Om die periode te overbruggen, willen de banken dat De Vijver opnieuw ingrijpt.

De situatie van De Vijver is volgens De Tijd inmiddels evenwel helemaal veranderd. Aandeelhouder Sanoma (33 procent) ziet sinds kort België niet meer als een kernland en wil van zijn participatie af. Het lijkt volgens De Tijd erg onwaarschijnlijk dat Sanoma nog eens miljoenen op tafel wil leggen.

Daarom liggen alle opties open, gaande van een nieuwe aandeelhouder om Sanoma te vervangen over de uitkoop van Sanoma door de twee bestaande partners tot een (gedeeltelijke) verkoop van activa. Hoe die oplossing eruit ziet, zal bepalen hoe groot de nieuwe kapitaaloperatie moet uitvallen. De banken eisen nog dit voorjaar duidelijkheid daarover.

Door Jta
AANGERADEN