‘Iedereen wint bij afschaffing maaltijdcheques’

Foto: REPORTERS

De omzetting van de maaltijdcheques is een goede zaak voor werkgevers, werknemers en handelaars en de stemming hierover in het parlement is nakend. Dat beweert senator Rik Daems (Open VLD), die een wetsvoorstel heeft ingediend om de maaltijdcheques af te schaffen en te vervangen door extra (nettto)loon. Gelijkaardige geluiden vallen te horen bij het NSZ.

Volgens Daems probeert de ‘maaltijdchequeslobby’ - zeg maar de uitgevers Edenred en Sodexo - de goedkeuring van zijn wetsvoorstel met ‘nieuwe studies’ tegen te houden, maar zal dat niet lukken. Daems gelooft niet in de analyse van de Leuvense professor Joep Konings over de meeromzet die handelaars boeken wanneer ze maaltijdcheques aanvaarden als betaalmiddel.

‘De enige objectieve studie over dit dossier werd in december vorig jaar gepubliceerd door de overheidsdienst Administratieve Vereenvoudiging, in opdracht van minister Olivier Chastel. Volgens die studie winnen de werkgevers bij de afschaffing van de maaltijdcheques en de bijhorende paperasserij jaarlijks voor 99 miljoen euro aan kostenverlaging. Voor de handelaars gaat het om 78 miljoen euro. Dat noem ik pas een competitiviteitsboost.’

Afschaffen maaltijdcheque goedkoopste optie

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen volgt senator Rik Daems in zijn analyse en zwaait met een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) om zijn stelling kracht bij te zetten.

De DAV heeft niet zolang geleden een kostenanalyse - van de administratieve lasten en de werkelijke kosten - gemaakt over de maaltijdcheque en ging daarbij uit van drie mogelijke varianten: de papieren maaltijdcheque, de digitale maaltijdcheque en de afschaffing van de maaltijdcheque en de vervanging ervan door een extra lijn op de loonfiche.

Volgens het NSZ spreken de resultaten van de studie voor zich. Werkgevers winnen jaarlijks 99 miljoen euro en handelaars jaarlijks 78 miljoen euro wanneer de papieren maaltijdcheque omgezet wordt in loon.

Ook de bewering van Joep Konings dat werknemers het in de plaats gekomen geld eerder zullen sparen dan uitgeven aan voeding, wordt bij het NSZ op weinig geloof onthaald. ‘Voeding is voor iedereen een basisbehoefte die dagelijks moet worden ingevuld en geen luxeproduct waarop bespaard kan worden’, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Door Johan Rasking, Jan Temmerman
AANGERADEN