‘Uitbreidingswerken Panama zullen klaar zijn in 2015’

Bron © BELGA

Foto: EPA

De uitbreidingswerken van het Panamakanaal zullen klaar zijn in 2015, koste wat kost. Dat heeft de Panamese minister van Economie en Financiën Frank De Lima woensdag gezegd in Davos, ondanks het conflict met het consortium GUPC, dat meer geld wil voor onvoorziene kosten.

De autoriteit van het Panamakanaal (ACP) ‘heeft verzekerd dat het kanaal klaar zal zijn in de loop van 2015, met of zonder’ het consortium GUPC.

In het financiële conflict tussen ACP en GUPC kondigde die laatste dinsdag aan zijn ultimatum, dat maandag afliep, uitgesteld te hebben naar 31 januari. Het consortium dreigt de werken stil te leggen, indien het geen extra financiën ter beschikking krijgt voor een bedrag van 1,6 miljard dollar (ongeveer 1,2 miljard euro) om ‘meerkosten’ van de werf het hoofd te kunnen bieden.

De Panamese minister van Economie bevestigde dat het ultimatum uitgesteld werd en geeft aan dat het ACP ‘alternatieven’ bekijkt, voor het geval GUPC de werken stillegt. Het GUPC omvat naast het Spaanse Sacyr ook de Belgische groep Jan de Nul, het Italiaanse Impreglio en het Panamese bouwbedrijf Constructora Urbana als aandeelhouders.

De verbreding moet het Panamakanaal bevaarbaar maken voor schepen met tot 12.000 containers, het dubbele van de huidige toegelaten vracht op de waterweg van 80 kilometer.

Door Jta
AANGERADEN