EU-Commissie wil ‘too big to fail’-banken afslanken

Bron © BELGA

Michel Barnier, de Europese commissaris voor Interne Markt en Financiële Diensten. Foto: EPA

Brussel -

Michel Barnier, eurocommissaris voor Interne Markt en Financiële Diensten, heeft woensdag zijn langverwachte sluitstuk van de hervorming van de financiële sector gepresenteerd. Zijn voorstellen zijn bedoeld voor de dertig grootste Europese banken die als ‘too big to fail’ worden beschouwd. In ons land zou het om twee grootbanken gaan. Die banken zullen vanaf 2017 niet meer voor eigen rekening handel mogen voeren.

De hervormingen die Europa de voorbije jaren doorvoerde van de regels voor en het toezicht op de banken, moeten ervoor zorgen dat de bankenwereld beter bestand is tegen crisissen en dat de rekening van een falende bank niet langer door de belastingbetaler moet betaald worden. Verschillende Europese landen werden door de bankreddingen met een financiële kater opgezadeld.

‘Deze nieuwe voorstellen zijn bedoeld om de laatste gaatjes te vullen en zijn van toepassing op die banken waarvan we niet zeker zijn dat de nieuwe regelgeving zal volstaan’, zegt een medewerker van commissaris Barnier. Het gaat om de instellingen met een balans van meer dan 30 miljard euro én een investeringsportefeuille van minstens 70 miljard euro of 10 procent van het balanstotaal. In het huidige bankenlandschap zouden de nieuwe regels op ongeveer dertig banken van toepassing zijn.

In België slaat de hervorming op twee banken. Over welke banken het gaat is vooralsnog niet duidelijk maar vermoedelijk doelt Barnier op KBC en Belfius, of restbank Dexia. ING en BNP Paribas Fortis vallen onder hun moederbedrijf in Nederland en Frankrijk.

Verbod op ‘proprietary trading’

De belangrijkste maatregel die Barnier voorstelt, is een verbod op ‘proprietary trading’ in financiële instrumenten en grondstoffen. Banken die met die producten voor eigen rekening handel voeren en speculeren, ‘zorgen voor heel wat risico’s maar niet voor een meerwaarde voor hun klanten of de reële economie’, luidt het bij de Commissie.

Barnier wil geen strikte scheiding van de dagdagelijkse en de risicovolle activiteiten van de banken, maar wil de toezichthouders wel de bevoegdheid geven om bepaalde activiteiten in aparte wettelijke entiteiten onder te brengen. Om te vermijden dat de banken deze regels gaan omzeilen door hun activiteiten deels naar de veel minder gereguleerde sector van het schaduwbankieren door te schuiven, wil Barnier de transparantie van die sector verhogen.

In de praktijk betekent dit dus dat een aantal grootbanken zullen moeten afslanken. Als ze dat niet doen, dan worden deze instellingen verplicht om hun risicovolle activiteiten in een ander filiaal onder te brengen. In elk geval zullen deze concerns vanaf 2017 niet meer voor eigen rekening mogen speculeren.

Omdat de Europese legislatuur er bijna op zit, zal het dossier behandeld moeten worden door het volgende Europese Parlement, dat in juli de eed aflegt. Barnier hoopt het verbod op handel voor eigen rekening tegen januari 2017 te kunnen invoeren.

Door Jta
AANGERADEN