‘Wij zijn heus niet allemaal grote fan van Harry Potter’

De Belgian Qwaffles uit Brussel (rood) verbroederden met de Belgian Beerters uit Antwerpen. Foto: ycs

Brussel / Sint-Pieters-Woluwe -

Een voetbalplein in het Woluwepark werd afgelopen weekend omgetoverd tot een groot modderveld waarop krijsende mannen en vrouwen met een stok tussen de benen elkaar achternazaten, tackelden en probeerden de bal in een ring te krijgen. Het spelletje heet zwerkbal, bekend uit de boeken en films van Harry Potter.

In het Woluwepark streden afgelopen weekend ploegen uit acht landen om de Europese titel. ‘Mensen denken soms dat zwerkbal een tamme sport is maar eigenlijk is het een behoorlijk ruwe contactsport’, zegt Lars Lermytte, kapitein en oprichter van de ploeg Belgian Beerters uit Antwerpen.

‘Zwerkbal zit ergens tussen rugby, handbal en trefbal. En we zijn heus niet allemaal fans van Harry Potter.’ Hoewel het boek met spelregelszo’n honderd pagina's telt, is de essentie tamelijk eenvoudig. Aan weerszijden van het veld staan drie ringen. De spelers van de twee strijdende teams krijgen tien punten telkens ze de bal in een van de ringen krijgen. Elke speler moet een stok tussen de benen houden als was het de bezemsteel van een heks.

Passen en werpen naar de ring doe je dus altijd met slechts één hand. Tackelen mag. Tijdens het veldspel loopt iemand - de ‘snaai’ - met een bal aan de broek rond het domein. Elke ploeg heeft een ‘zoeker’, die tien minuten na het startsignaal die bal moet proberen af te pakken. Wanneer dat gelukt is, stopt de wedstrijd. De ploeg die de bal van de snaai afgepakt heeft, krijgt dertig punten extra. ‘Ik voetbalde vroeger in een club, maar dit is helemaal anders,’ zegt Lermytte. ‘De sfeer is veel vriendelijker. Het is ook een nieuwe sport. Dat is spannend.’

Ook bij de Belgian Qwaffles uit Brussel druipt het spelplezier er van af. ‘De sfeer in de ploeg is fantastisch’, zegt Ellen Vander Heyden. ‘Intussen hebben zowel Vlamingen, Brusselaars als Walen zich aangesloten. Op trainingen spreken we alle talen door elkaar.’

De Belgische teams werden respectievelijk derde (Brussel) en zesde (Antwerpen) en plaatsten zich zo allebei voor het WK dat plaatsvindt in Amerika. Ze gaan nu op zoek naar sponsors.

Door YVES COUDRON
VOOR ABONNEES