Nalatenschap Mandela geschat op meer dan 3 miljoen euro

© AFP

De nalatenschap van oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela is meer dan 46 miljoen rand (ongeveer 3 miljoen euro) waard. Rechter Dikgang Moseneke, een van de drie executeurs van het testament van Mandela, heeft dat bekendgemaakt. Tot de nalatenschap van Mandela behoren onder andere een residentie in Johannesburg, een huis in zijn geboorteprovincie Oost-Kaap en de royalty’s van boeken.

llo

Mandela liet 1,5 miljoen rand (ongeveer 100.000 euro) na voor zijn familiefonds. Ook twee scholen en twee universiteiten waar Mandela les heeft gevolgd kregen elk 100.000 rand. Negen voormalige personeelsleden, waaronder zijn persoonlijke assistente Zelda la Grange, kregen ieder 50.000 rand (ongeveer 3.300 euro). Aan zijn voormalige partij het ANC schonk Mandela zijn royalty’s zodat het ‘het beleid en de principes die bevorderlijk zijn voor nationale verzoening kan propageren’.

De weduwe van Mandela, Graca Machel, heeft wettelijk recht op 50 procent van zijn erfenis. Zij heeft nu 90 dagen om de wilsverklaring aan te vechten indien ze dat wil. Dikgang Moseneke gaf echter aan dat de familie tevreden is met de wilsverklaring en dat hij geen weet heeft van iemand die ze wil aanvechten.’“Mandela heeft geprobeerd een rationele en emotionele grond aan elke beslissing in het testament te geven’, zegt de rechter.

Mandela stierf in Johannesburg op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten