‘Instap Telenet in De Vijver kan probleem zijn’

© BELGA

Telenet is kandidaat om de Sanoma-participatie in De Vijver (Vier en Vijf) over te nemen. Zo’n instap kan zorgen voor concentratieproblemen, zegt de Vlaamse Regulator voor de Media in een rapport, aldus De Tijd.

Klaas Debacker

Het rapport komt er op vraag van Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A). Zij is bezorgd over de mogelijke instap van het Amerikaanse Liberty Global (eigenaar van Telenet). Die bezit immers al de kabel en heeft een dominante positie op de markt van betaaltelevisie.

Concentratieproblemen

Ook de Vlaamse Regulator voor de Media is er blijkbaar niet gerust in. De regulator waarschuwt dat de ‘mogelijke gevolgen divers en potentieel erg ingrijpend kunnen zijn’, schrijft De Tijd. ‘Zo kunnen er zich zowel horizontale, verticale als crossmediale concentratieproblemen vormen.’

Vooral de relatie tussen omroepen en distributeurs kan problemen opleveren. Telenet is de belangrijkste distributeur en kan die positie uitspelen om zich harder op te stellen tegenover televisiezenders die concurrenren met Vier en Vijf. Ook zou Telenet Vier en Vijf exclusief voor zich kunnen houden, om zo het aanbod van de concurrentie (bvb Belgacom) minder aantrekkelijk te maken.

Daarnaast kan Telenet zijn machtspositie ook crossmediaal uitspelen door bijvoorbeeld zijn zenders terug te trekken uit het Stievie-aanbod. Telenet heeft met YeloTV immers een eigen mobiel tv-platform.

De Regulator wil mee nadenken over maatregelen om de gevaren van Telenets mediaconcentratie in te perken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten