Annemie Neyts ambieert tweede plaats op Europese lijst

© BDW

Europees parlementslid Annemie Neyts (Open VLD) is kandidaat voor de tweede plaats op de Europese lijst van haar partij, na lijsttrekker Guy Verhofstadt. Dat zei ze in Villa Politica.

Jvt

Bij de Vlaamse liberalen wordt nog volop de hand gelegd aan de lijsten voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Van de Europese lijst ligt enkel de naam van de kopman al vast.

De tweede plaats moet door een vrouw ingenomen worden, en daarvoor circuleren verschillende namen. Zittend europarlementslid Annemie Neyts is openlijk kandidaat, zo liet ze dinsdag verstaan. ‘Ik heb beslist om, als de partij en de lijsttrekker daarmee akkoord gaan, nog één keer campagne te voeren voor Europa’, zei ze. Neyts wilde evenwel niet bevestigen dat ze de hele volgende legislatuur (tot 2019) zal uitdoen.

‘Wij staan voor hele belangrijke Europese verkiezingen’, legde ze haar motivatie uit. ‘We verwachten serieuze electorale confrontaties met de eurosceptici en dan is het belangrijk dat mensen met bewezen Europese ervaring en kennis zich mee in de strijd gooien.’

Partij beslist

In een reactie zei Guy Verhofstadt dat hij ‘neutraal’ moet blijven wat betreft de kandidaturen die ingediend worden. ‘Natuurlijk heeft Annemie een enorme troef, en dat is de ervaring die ze heeft. (...) De beslissing of ze blijft of niet, wordt binnenkort genomen in de schoot van de partij.’

De deadline voor de kandidaatstelling voor de Europese lijst van Open VLD is 15 februari, maar de bevoegde interne partijcommissie kan daarna nog namen toevoegen, verduidelijkt de partijwoordvoerster. Conform de Europese regelgeving moet de definitieve lijst ten laatste op 28 maart neergelegd worden.

Momenteel telt Open VLD drie Europarlementsleden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten