Labille: ‘Belgacom en Leroy beslissen over inzage contract’

Belgacom wil contract Leroy niet laten inkijken

© BELGA

Belgacom is niet zinnens het parlement inzage te geven in het contract van CEO Dominique Leroy. 'De gegevens over de verloning zullen aan bod komen in het jaarverslag dat verschijnt in maart 2015”, zegt woordvoerder Jan Margot.

bvb

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) werd donderdag in de Kamer zwaar onder vuur genomen omwille van de verloning van de Belgacom-topvrouw. Binnen de regering was afgesproken dat ze maximaal 650.000 euro zou mogen verdienen, wat ook zo in het parlement was aangekondigd, maar de voorbije dagen lekte uit dat Leroy daar bovenop ook nog aanspraak zou kunnen maken op extralegale voordelen, waardoor het totaal volgens mediaberichten in de buurt van 800.000 euro zou uitkomen. Labille kreeg stevige kritiek vanuit de oppositie, maar ook de liberale coalitiepartners waren niet mals voor de minister.

Open VLD vroeg om het contract van Leroy in te zien. Maar dat is volgens Labille een beslissing van Belgacom en Leroy. 'Het contract van Belgacom-ceo Dominique Leroy is een vertrouwelijk document. Belgacom en Leroy moeten beslissen over de inzage,' aldus Labille voor aanvang van de ministerraad.

Vande Lanotte: 'Veel krokodillentranen'

MR-vicepremier Didier Reynders herinnerde er vrijdagmorgen aan dat het niet zijn partij was die een beperking had gevraagd. “Het was de eis van enkele partijen in de regering om iets te doen. Dankzij zo’n limiet was het onmogelijk enkele kandidaten te hebben”, aldus Reynders, die eraan toevoegde dat de “reactie van Johnny Thijs (de topman van bpost die besliste zijn mandaat niet te verlengen) er ook kwam in verband met zo’n beslissing”.

Reynders stelde voorts dat het een klaar en duidelijke beslissing was van het kernkabinet om niet meer dan 650.000 euro te geven voor de ceo’s van Belgacom en bpost. “Ik hoop dat het mogelijk is die limiet te respecteren”.

Zijn socialistische collega Johan Vande Lanotte wees erop dat het om een zeer moeilijk dossier gaat met onvoldoende klaarheid. “Ik denk dat de beslissing van de regering duidelijk was. Als later blijkt dat die niet gerespecteerd wordt, dan zal daar gevolg aan moeten gegeven worden. Voor de rest is er niks aan de hand”, aldus de sp.a’er, die opmerkte “veel krokodillentranen' in het dossier te zien.

'k stel vast dat diegenen die altijd gezegd hebben dat het verkeerd zou zijn de lonen te beperken, nu plots moord en brand schreeuwen omdat de lonen niet genoeg worden beperkt,' aldus de vice-premier.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt