Op 7 mei verkiezingen in Zuid-Afrika

© AP

In Zuid-Afrika zijn er op 7 mei parlementsverkiezingen. Dat heeft president Jacob Zuma vrijdag aangekondigd in Pretoria. Eerder was de stembusslag voor april verwacht. Het worden de eerste verkiezingen in de regenboognatie sinds het overlijden van nationale held Nelson Mandela in december.

llo

Zuma is, als voorzitter van het regerende ANC, opnieuw de topkandidaat voor zijn partij. Sinds de afschaffing van het apartheidssysteem in 1994 is het ANC in Zuid-Afrika aan de macht. Ondanks de vele schandalen, beschuldigingen van corruptie en protest over de toestand van overheidsdiensten bestaat er weinig twijfel dat het ANC ook na 7 mei de grootste partij blijft.

‘Een partij van blanken’

Toch hebben meerdere oppositiepartijen de laatste jaren alsmaar meer succes. Eind januari moest het ANC bij gedeeltelijke lokale verkiezingen de macht in drie gemeentes overdragen aan de Democratic Alliance (DA), de belangrijkste oppositiepartij. In de rijke provincie West-Kaap regeert de DA al. Tegenstanders verwijten die partij ‘een partij van blanken’ te zijn. DA-leider Helen Zille probeerde ook zwarten te overtuigen door de bekende anti-apartheidsactiviste Mamphela Ramphele aan te duiden als de presidentskandidate voor de DA, maar na een machtsstrijd kwam er al snel een einde aan die alliantie.

Historische verkiezingen

‘Het zullen historische verkiezingen zijn omdat ze plaatsvinden op de 20e verjaardag van onze bevrijding van de apartheid’, aldus Zuma. Hij is niet populair, vooral sinds bekend geworden is dat hij, op kosten van de staat, voor 13 miljoen euro aan zijn privéwoning liet werken.

De president wordt niet rechtstreeks verkozen. Het is het parlement dat de volgende president zal kiezen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten