Zeventig burgemeesters krijgen extra Vlaams geld voor strijd tegen kinderarmoede

© Photo News

Om de kinderarmoede in Vlaanderen terug te dringen, krijgen zeventig gemeenten extra fondsen van Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (SP.A). In totaal wordt 4,5 miljoen euro verdeeld, schrijven De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

evg

Elke gemeente krijgt minstens 25.000 euro. Antwerpen (550.000 euro), Gent (274.000 euro) en Mechelen (143.000 euro) krijgen het meeste geld.

Het bedrag per gemeente wordt bepaald via de kinderarmoedebarometer. Die wordt berekend aan de hand van een korf van zeven indicatoren, zoals gezinssamenstelling en inkomen.

‘Van de gemeenten wordt verwacht dat ze een lokaal netwerk kinderarmoede opstarten waar alle lokale actoren bij betrokken worden’, zegt minister Lieten. ‘Met dat netwerk moet een batterij aan concrete acties worden ontwikkeld.’

‘We zijn blij dat er met 4,5 miljoen euro een wat steviger budget voor armoedebestrijding uit de bus komt. Maar het blijft ontoereikend’, reageert Frederic Vanhauwaert, coördinator van Netwerk tegen Armoede. Bijna 10 procent van de kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een kansarm gezin.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten