Apple en Google voeren ranglijst meest waardevolle bedrijven aan

© AFP

Twee bedrijven uit Silicon Valley voeren de ranglijst van meest waardevolle beursgenoteerde ondernemingen ter wereld aan. Het Amerikaanse technologiebedrijf Google sprong maandag bij het sluiten van de beurs over oliereus ExxonMobil wat betreft marktwaarde naar de tweede plaats, na concurrent Apple.

Jta

Bij het sluiten van de beurs maandag in New York eindigde Google op een waarde van ongeveer 394 miljard dollar (288 miljard euro). ExxonMobil sloot de handelsdag af op een waarde van 388 miljard dollar. Vrijdag al kwam Google tijdens de handel even boven ExxonMobil uit, maar was bij het slot opnieuw onder de oliereus gezakt.

Oliebedrijven zijn minder populair geworden bij investeerders, door de gekrompen winsten in de sector. Internetbedrijven zoals Google slaan dan weer munt uit de groeiende markt door advertenties.

Apple heeft wel nog een straatlengte voorsprong op Google. De producent van onder meer de iPhone en iPad noteerde een beurswaarde van 472 miljard dollar. Het bedrijf stootte ExxonMobil in de zomer van 2011 voor het eerst van de troon als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Daarna losten beide zwaargewichten elkaar verschillende keren af aan de top van de ranglijst.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten