Agoria: ‘In 2014 nog geen economische heropleving’

© BELGA

De Belgische technologische industrie stevent dit jaar af op een nulgroei. Dat blijkt uit de jaarlijkse conjunctuurenquête van technologiefederatie Agoria. De sector is niet zo optimistisch over de vooruitzichten voor 2014 en vraagt een ‘competitiviteitsschok’

evg

Volgens Agoria heeft de nulgroei alles te maken met het competitiviteitsprobleem, dat verantwoordelijk zou zijn voor het dalende marktaandeel op verschillende exportmarkten en de dalende productie. De aangekondigde heropleving raakt moeilijk op gang: in 2013 was er dan wel een technisch herstel, maar in het laatste kwartaal van 2013 volgde een onverwachte productiedaling.

78 sluitingen of hervormingen

Uit de cijfers blijkt dat sinds het begin van de financiële crisis in 2008 België al 78 belangrijke herstructureringen of bedrijfssluitingen heeft moeten slikken. ‘Die herstructureringen en sluitingen zijn goed voor een verlies van 9 procent aan productiecapaciteit, die voorgoed uit België verdwenen is’, zegt ceo Paul Soete.

‘De sluiting van Ford Genk en de herstructurering van Caterpillar in Gosselies zijn samen goed voor de helft van dat verlies, met ook alle onrechtstreekse effecten in acht genomen.’

34.000 banen weg

Dat productieverlies heeft ook effecten voor de werkgelegenheid. Tussen december 2008 en december 2014, inclusief de sluiting van Ford, verdwijnen er 34.000 banen in de technologiesector. Ook de investeringen in de sector dalen. Het investeringsniveau in die bedrijven daalt onder het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.

Om die dalende investeringen op te vangen, vraagt Agoria een zogenaamde ‘competitiviteitsschok’: investeringen belonen en de loonkostenhandicap wegwerken. Agoria gebruikt, naar aanleiding van de komende verkiezingscampagne, het motto ‘Kies technologie’ om haar prioriteiten te verdedigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten