Nederlandse Fortis-boetes geschrapt

© IMAGEGLOBE

Fortis hoeft twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland niet te betalen. De uitspraak is goed nieuws voor verzekeraar Ageas, de erfgenaam van het Fortis-dossier.

Wim Lecluyse

Het gaat wel nog maar om een eerste overwinning: tegen een andere boete van AFM loopt er nog een beroepsprocedure. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep bepaald.

De Nederlandse marktautoriteit had Fortis Nederland en Fortis België in 2010 voor in totaal 288.000 euro beboet omdat die zouden hebben nagelaten om koersgevoelige informatie openbaar te maken. De zaak draait om zogeheten subprime-investeringen van Fortis in 2007. Daarbij werden hypothecaire leningen gebundeld in obligaties en doorverkocht, met de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsscores. Volgens de AFM had Fortis te weinig én te rooskleurige informatie gegeven over de portefeuille.

Maar volgens de beroepsinstantie CBb heeft de AFM echter niet kunnen bewijzen dat Fortis deze overtreding pleegde. “De AFM heeft onvoldoende onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achtergehouden. De risico-inschatting door Fortis was op dat moment niet onredelijk. Dat blijkt ook uit het feit dat de direct betrokken Belgische toezichthouder de trading update heeft goedgekeurd”, aldus het CBb.

Ageas krijgt in beroep dus gelijk. Maar de beslissing van het CBb heeft wel enkel betrekking op de communicatie van Fortis over de rommelhypotheken. Fortis werd in 2010 ook nog veroordeeld voor marktmanipulatie en voor het achterhouden van koersgevoelige informatie, waarvoor Ageas een totaalboete van 567.000 euro opgelegd kreeg door AFM. De inbreuken werden gepleegd in juni 2008, de periode voor de splitsing van Fortis, toen die probeerde om ABN Amro over te nemen. Ageas tekende in 2011 beroep aan tegen deze beslissing en wacht nu nog op een uitspraak.

Aangeboden door onze partners