‘Jan De Nul dingt mee naar bouw Israëlische havens’

Bron © BELGA

Het Belgische bedrijf Jan De Nul is een van de drie overgebleven kandidaten voor de bouw van twee havens in Israël. Twee andere kandidaten, onder wie het Nederlandse Boskalis, hebben zich teruggetrokken uit de race uit angst voor politieke consequenties. Dat schrijft de Israëlische krant Ha’aretz dinsdag.

Door de achteruitgang van Israël op het internationale politieke toneel, trekken steeds meer bedrijven, vooral uit Europa, zich terug uit Israël. In de strijd om de bouw van de havens van Haifa en Ashdod deden Boskalis en het Italiaanse Condote de Agua dat al, zo schrijft Ha’aretz.

Ook Jan De Nul nam zijn voorzorgen. Het diende volgens de krant pas een voorstel in nadat het toestemming had gekregen dat te doen via een Luxemburgse onderneming (Ludreco). Op die manier zou Jan De Nul potentiële opdrachtgevers in de Arabische wereld te vriend willen houden.

Volgens Ha’aretz zijn ook een Israëlische joint venture (van Shapir Engineering and Ashtrom) nog in de running, net als het Chinese bedrijf China Harbour Engineering. Ludreco zou ondertussen samenwerken met het Israëlische Solel Boneh.

Elk van beide havens moet door een ander bedrijf gebouwd worden. De drie groepen hebben daarom elk twee biedingen ingestuurd, klinkt het nog.

Door Jta
AANGERADEN