'Peeters II was de regering van het wachten'

© BELGA

'De regering Peeters II was de regering van het wachten'. Dat is de balans van oppositiepartij Groen aan het einde van de legislatuur. 'De Vlaming staat van in de wieg tot in het rusthuis in de wachtrij', zo zeggen voorzitter Wouter Van Besien en Vlaams fractieleider Elisabeth Meuleman.

bvb

De balans die Groen opmaakt na 5 jaar Peeters II oogt weinig rooskleurig. Volgens de partij heeft de coalitie van CD&V, N-VA en sp.a van in het begin 'verkeerde keuzes' gemaakt met als resultaat dat de Vlaming voortdurend 'in de wachtrij' staat, gaande van de crèche en de files tot de rusthuizen.

Groen verwijst naar enkele cijfers. Zo moeten er tegen 2020 44.000 extra plaatsen bijkomen in de kinderopvang. Voorts zijn er de voorbije vijf jaar 15.000 jonge werklozen bijgekomen. Daarnaast zijn er nog de toegenomen files, de wachtlijsten in de scholenbouw en de wachtlijsten voor sociale woningen.

De Vlaamse regering schuift steevast haar begrotingsevenwicht naar voor als grote realisatie, maar dat evenwicht is volgens Groen maar 'schone schijn'. Zo liggen er enkele decreten op tafel (bv. kinderopvangdecreet en decreet rond personen met een handicap) waarvan de financiële impact pas voor de volgende regering zal zijn. Daarnaast stijgt de impliciete schuldenberg van de Vlaamse regering door een aantal grote PPS-constructies.

Groen wil het naar eigen zeggen volledig anders aanpakken met een 'duurzaam relancebeleid'. Prioritair daarbij is de aanpak van de wachtlijsten in de zorg. Daarnaast wil de partij onder meer extra investeren in de begeleiding van jonge werzoekenden en in een ander mobiliteitsbeleid (bv. meer geld voor fietspaden en openbaar vervoer).

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent