Reynders en Smet debatteren over Brussel

© BELGA

Federaal vicepremier Didier Reynders (MR) en Vlaams minister Pascal Smet (sp.a) zijn dinsdag met elkaar in debat gegaan over Brussel. Tijdens het debat, dat georganiseerd werd door de masteropleiding Journalistiek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), gaven ze hun mening over de uitdagingen voor de hoofdstad.

bvb

Reynders staat bij de verkiezingen dit jaar op de MR-Kamerlijst in Brussel, terwijl Vlaams minister voor Brussel Smet de Brusselse lijst voor sp.a trekt. Allebei hebben ze dus hun kijk op Brussel en na het debat blijkt dat er naast enkele tegenstellingen ook belangrijke overeenkomsten zijn.

Het belangrijkste thema tijdens het debat is de rol van Brussel. Beide ministers zijn het ermee eens dat Brussel mensen nodig heeft met een echte visie, politici die echt in Brussel willen investeren. “Brussel is een kind van gescheiden ouders”, zegt Smet. 'Laat het nu de eigen toekomst in handen nemen en wel goed blijven overeenkomen met de ouders Vlaanderen en Wallonië. Brussel heeft ook liefde voor zichzelf nodig.

De SP.A-er is er duidelijk over dat hij wil gaan naar één stad en één politiezone voor een efficiënter bestuur, omdat met negentien gemeentepolitieken iedereen bevoegd is maar niemand verantwoordelijk. Smet pleit voor stadslijsten in plaats van Franstalige en Nederlandstalige lijsten. 'The only thing that unites us all is Brussels', luidt het.

Ook Reynders is voor een andere verdeling van de bevoegdheden. 'Maar een andere verdeling alleen is niet genoeg', zegt hij. 'Er is vooral een andere mentaliteit nodig. Het Brussels parlement zit vol met gemeenteraadsleden die daar zitten omdat ze subsidies willen krijgen voor hun gemeente.'

Een fusie van de gemeenten is geen prioriteit voor Reynders, maar hij wil wel meer bevoegdheden voor het gewest, bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit. 'We moeten een echt gewest hebben en daarna samenwerken met alle gemeenten', motiveert hij. De MR-minister vindt het een goed idee om naar meer en meer gezamenlijke lijsten te gaan, maar vindt dat een tweetalige lijst ook op federaal vlak moet mogelijk zijn.

Volgens Reynders is het lange tijd onmogelijk geweest voor Vlaamse politici om een echt gewest van Brussel te maken, maar komt daar nu verandering in. 'Enkel bij N-VA, want die partij wil Brussel gebruiken om alles te blokkeren', aldus beide ministers.

LEES OOK

VOOR ABONNEES

Meest Recent