Belgacom start verhoging surfsnelheid vaste lijn tot 70 Mbps

© BELGA

Belgacom is samen met technologieleverancier Alcatel-Lucent gestart met de activering van het ‘eerste nationale VDSL2-vectoringnetwerk ter wereld’. Dat wil zeggen dat via de zogenaamde ‘vectoring’-technologie de snelheid van de breedbandverbinding via de klassieke koperkabel opgetrokken wordt tot 70 Mbps. Klanten uit Mechelen zijn als eerste aan de beurt gekomen. Tegen 2016 moet het hele net geüpgraded zijn.

rdc

Belgacom biedt nu vast internet aan via de VDSL2-technologie. Zo gaat de surfsnelheid op het Belgacom-net tot maximaal 30 megabit per seconde (Mbps). VDSL2 is een van de verdere DSL-ontwikkelingen, wat ooit startte met de ADSL-lijn. Via vectoring wordt de snelheid over de koperkabel (de ‘telefoonlijn’) opgedreven tot 70 Mpbs.

‘Na een aantal tests die gedurende heel 2013 bij duizenden klanten werden uitgevoerd, kon Belgacom de procedures finaliseren die nodig zijn om vectoring op een vlotte manier te activeren bij de eerste klanten, dit met gebruikmaking van een modem van de nieuwe generatie: de b-box 3’, klinkt het woensdag in een persbericht.

Er is dus de nieuwste Belgacom-modem nodig voor de nieuwe topsnelheid. Met de activering van de vectoringtechnologie werd in december 2013 gestart in Mechelen. De nieuwe topsnelheid is nog niet in heel de stad beschikbaar, verduidelijkt de woordvoerder. Alle klanten die aangesloten zijn via een vernieuwde lijn, krijgen automatisch de hogere snelheid.

Begin 2014 zijn Herstal, Laken, Roeselare en Bergen aan de beurt. “Een volgende reeks steden zal vanaf april 2014 geactiveerd worden. Tegen 2016 zal Belgacom de upgrade van haar volledige VDSL2-netwerk voltooid hebben, wat neerkomt op 22.000 optischevezelkasten, wat België tot een van de best geconnecteerde landen ter wereld zal maken.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt