Werkgeversorganisaties waarschuwen voor gevaren taks op financiële transacties

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO. Foto: BELGA

De versterkte samenwerking rond een taks op financiële transacties waarover elf Europese landen onderhandelen, is gevaarlijk. Dat stellen werkgeversorganisaties uit zeven verschillende landen.

Woensdag wordt op een Frans-Duitse top onderhandeld over de taks op financiële transacties. ‘Eén van de belangrijke thema’s’, vindt werkgeversorganisatie VBO in een persbericht. De onderhandelingen moeten leiden tot een versterkte samenwerking die elf landen, waaronder België, verenigt om een financiële transactietaks op Europees niveau in te voeren.

Vooruitlopend op deze top hebben de werkgeversorganisaties van zeven betrokken landen - de MEDEF (Frankrijk), BDI en BDA (Duitsland), Confindustria (Italië), CEOE (Spanje), IV (Oostenrijk), CIP (Portugal) en het VBO (België) - een gezamenlijke brief gestuurd naar de Europese leiders en naar hun respectieve landen om te waarschuwen voor de gevaren van deze taks.

Handicap

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO: ‘Wij hebben België al herhaaldelijk gevraagd uit deze procedure van versterkte samenwerking te stappen zolang niet alle ons beconcurrerende landen (Luxemburg, Groot-Brittannië, Nederland, ...) er niet aan deelnemen en er geen ernstige impactstudie voor ons land gemaakt is. Dit initiatief mag er immers alleen komen voor de EU in haar geheel, het mag er alleen komen op internationale schaal of voor de EU in haar geheel. Een versterkte samenwerking die slechts van toepassing is op elf landen, zadelt de operatoren en beurzen in deze landen op met een handicap ten opzichte van de landen die niet deelnemen.’

Dinsdag had Financiënminister Koen Geens (CD&V) al laten verstaan dat hij niet wilt dat een eventuele Europese taks op financiële transacties minder opbrengt dan de huidige beurstaks in ons land. De regering beurt nu jaarlijks bijna 200 miljoen euro uit een taks op beurstransacties en dat niveau van inkomsten moet behouden blijven. ‘We willen geen geld verliezen’, maakte hij duidelijk.

Door rdc
AANGERADEN