Vakbonden en werkgevers bouw spreken vrijdag opnieuw over loon- en arbeidsvoorwaarden

© An Nelissen

De vakbonden en werkgevers uit de bouwsector hervatten vanaf vrijdag de gesprekken om “zo snel mogelijk” tot een akkoord te komen over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector. Dat is donderdag gebleken na een pamflettenactie van de bouwvakbonden bij de start van de bouw- en renovatiebeurs Batibouw.

Jta

Enkele tientallen vakbondsmilitanten voerden actie bij de ingang van het BouwForum, dat wordt georganiseerd door werkgeversfederatie Confederatie Bouw. Een delegatie werd er door de werkgevers ontvangen.

‘De intentie is er aan beide zijden om eruit te geraken’, zegt Stefaan Vanthourenhout, de voorzitter van ACV bouw - industrie & energie. ‘Vanaf vrijdag 13 uur zitten we opnieuw rond de tafel. Hopelijk is er tegen het einde van de maand een akkoord.’

‘Vrijdag zitten we met de woordvoerders samen om te zien hoe we uit de impasse kunnen komen’, voegt Rik Desmet, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV, toe. Hij heeft het over ‘een grote kloof’ tussen bonden en werkgevers.

Begrip voor vraag, maar er zijn grenzen

Volgens de bonden eisen de werkgevers te veel flexibiliteit. ‘We hebben begrip voor de vraag, maar er zijn grenzen’, aldus Desmet. ‘Wij willen niet naar werkdagen van 10 uur of een zesdaagse werkweek.’ De bonden zelf vragen ‘werkbaar werk’, aldus Vanthourenhout. Zo pleiten ze ervoor dat 50-plussers in een viervijfderegime zouden kunnen gaan werken.

Ook bij de Confederatie Bouw bevestigt men de nieuwe afspraak. ‘We hebben dezelfde bekommernissen als de bonden’, zegt woordvoerder Peter Boelaert. ‘Vanaf vrijdag zitten we opnieuw aan tafel om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.’

Het wordt het eerste overleg tussen vakbonden en werkgevers sinds begin januari.

LEES OOK

Nu in het nieuws