Voor ceo Bpost moet 650.000 euro volstaan

© BELGA

Labille kreeg van drie Franstalige partijen (PS, CDH en Ecolo) de vraag hoe het nu eindelijk zat met dat loon van de ceo bij Bpost. De regering had daarover in december een beslissing genomen, maar of extralegale voordelen daarin begrepen zaten, was het al die tijd onduidelijk gebleven.

Klaas Debacker

De recente discussie over de extra’s - zoals het aanvullend pensioen - waarop Belgacom-topvrouw Dominique Leroy bovenop haar maximale verloning aanspraak kan maken, deden de wrevel alleen maar toenemen. Hoe zat het nu?

Kernkabinet

Minister Labille antwoordde kort. Hij herhaalde nog eens de beslissing van het kernkabinet van 18 december, dat het hoofd van Bpost en Belgacom een vaste vergoeding van 500.000 euro bruto per jaar mogen krijgen, aangevuld met maximaal 150.000 euro variabel. De vertrekvergoeding bedraagt maximaal twaalf maanden vast en stock options zijn verboden.

Dat Leroy bij Belgacom toch meer kan verdienen, komt omdat zij daar voordien ook al aanspraak kon op maken als lid van het directiecomité.

Opvolging

Hij zei ook dat Bpost deze week een voorstel aan de regering zou doen voor een opvolger van Johnny Thijs. Dat voorstel gebeurt op basis van een shortlist, samengesteld door een headhuntersbureau. Over welke namen figureren, deed de minister geen uitspraken.

Volgende week bekijkt de regering de zaak, aldus Labille, die nog zei te betreuren dat er over de opvolging van Thijs lekken in de pers waren.

‘Le tout inclus’

Het is dus ‘le tout inclus’, parafraseerde Lalieux nadien in haar repliek de woorden van de minister. Ze betreurde dat het zo lang moest duren eer de kwestie van het loon was opgehelderd en pleitte ervoor dat een wet over de lonen bij overheidsbedrijven de zaken veel eenvoudiger had kunnen maken. ‘Helaas hebben we daar op dit moment geen meerderheid voor’, besloot Lalieux.

Dat deed Balcaen in zijn repliek de opmerking maken dat het parlement misschien actie moet ondernemen, als de regering het niet doet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten