Arbeiders leggen werk neer bij Agfa-Gevaert

© BELGA

Er is vrijdagochtend een staking uitgebroken bij de arbeiders van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. Het personeel protesteert tegen het uitblijven van een nieuwe cao.

Wim Lecluyse

Zowel in Westerlo (Heultje) als in Mortsel ligt de productie stil. Volgens een woordvoerder van de directie is er wel toegang tot het bedrijf en kunnen bedienden en kaderleden doorwerken.

Bij Agfa-Gevaert wordt onderhandeld over een nieuwe cao voor de arbeiders, maar een ontwerp, waarbij onder meer werd bespaard op de brugpensioenregeling, werd recentelijk door 67 procent van de stemmende arbeiders verworpen.

“Er was eerder al een stakingsaanzegging waar tot nog toe niets mee werd gedaan”, zegt een woordvoerder van de directie. “Vandaag zijn er acties uitgebroken bij de productie, die daardoor stil ligt. Wel is er toegang tot de firma, waardoor bedienden en kaderleden gewoon kunnen werken.”

Maandag zou er een verzoeningsprocedure opstarten. Het is volgens de woordvoerder niet duidelijk of er - gezien de acties - eventueel vrijdag nog met de bonden gepraat wordt.

Volgens LBC-NVK zijn er stakingsposten opgeworpen, maar wordt niemand tegengehouden. De christelijke bediendebond roept de bedienden op solidair te zijn met de arbeiders en ook het werk neer te leggen. Secretaris Koen De Kinder heeft er naar eigen zeggen momenteel geen zicht op of daar gehoor aan wordt gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten