VN-resolutie zou humanitaire situatie in Syrië moeten verbeteren

© REUTERS

De VN-resolutie die zaterdag unaniem goedgekeurd is door de VN-Veiligheidsraad creëert weer wat hoop in het al drie jaar aanslepende conflict in Syrië. Amerikaans Buitenlandminister John Kerry hoopt dat de resolutie een keerpunt betekent.

Jta

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hoopt in de eerste plaats dat de resolutie zal worden uitgevoerd, zodat er weer vertrouwen groeit tussen de strijdende partijen zodat de vredesonderhandelingen in Genève kunnen hervatten. Critici vrezen echter dat de resolutie dode letter zal blijven, omdat er geen automatische sancties zijn voorzien als ze geschonden wordt.

De VN-resolutie was een initiatief van Luxemburg, Australië en Jordanië. In de resolutie staat opnieuw dat het noodzakelijk is dat alle partijen in Syrië het internationale humanitaire recht naleven en dat ze het humanitaire en medische personeel en de gebouwen en transport beschermen. De resolutie roept voorts op om te stoppen met medische voorzieningen en scholen aan te vallen en ze militair te bezetten.

Ze zou dus in de eerste plaats vooruitgang op humanitair vlak moeten opleveren. Volgens Kerry creëert de resolutie reële hoop. Er kunnen onschuldige levens mee gered worden en de druk op de buurlanden van Syrië, die massaal vluchtelingen moeten opvangen, kan worden verlicht, luidde het. ‘Dit is een resolutie van concrete stappen als antwoord op de ergste humanitaire crisis van het moment’, aldus de Amerikaanse Buitenlandminister.

De VN-Veiligheidsraad heeft in oktober vorig jaar al een gelijkaardige oproep gelanceerd om het humanitaire werk in Syrië te vergemakkelijken, maar die bleef dode letter. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hoopt dat de resolutie deze keer wél zal worden uitgevoerd.

‘Reynders zal zich blijven inzetten voor een betere humanitaire toestand voor de bevolking. In Teheran zal hij zondag en maandag tijdens zijn bezoek aan Iran aan zijn gesprekspartners vragen om hiervoor samen te werken’, staat er in een persbericht van Buitenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten