Nieuw cao-voorstel, maar arbeiders Agfa-Gevaert blijven staken

© BELGA

De nachtelijke verzoeningsvergadering tussen directie en vakbonden van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, heeft een nieuw cao-voorstel opgeleverd. De arbeiders van de Materials-afdeling van de groep, die sinds donderdag staken, gaan er de komende dagen over stemmen. De staking houdt zeker tot vrijdag aan.

llo

Een eerder cao-voorstel van vakbonden en directie werd door 67 procent van de arbeiders weggestemd uit ontevredenheid over de grote besparingen bij de brugpensioenregeling (SWT). In het nieuwe voorstel, dat rond 1 uur ‘s nachts werd geformuleerd, is onder meer sprake van een kleine stijging van de SWT-steun voor vooral productiearbeiders.

‘Het is nu licht verbeterd’, zegt ABVV-secretaris Bruno Verlaeckt. ‘De verwachtingen waren wel groter voor zij die nu van vorig jaar in brugpensioen konden gaan. De inspanningen, waarbij het brugpensioen vanaf nu financieel flink onaantrekkelijker werd, daarvan werden de verwachtingen totaal niet ingelost. Inschatten is dus moeilijk. Wel is het zo dat loon- en arbeidsvoorwaarden voor drie jaar behouden kunnen worden, wat geen evidentie is voor een bedrijf dat het zo moeilijk heeft.’

Tot vrijdag kunnen de arbeiders over het nieuwe voorstel stemmen. Omdat het van de sociaal bemiddelaar komt, is geen gewone, maar een tweederdemeerderheid nodig voor een eventuele verwerping. Intussen duurt de staking voort, minstens tot wanneer de uitslag van de stemming bekend is.

Bij Agfa-Gevaert wil niemand commentaar kwijt over financiële gevolgen. Wel klinkt het dat de door de staking opgelopen achterstand zal moeten worden ingehaald.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten