‘Vlaamse regering moet meer investeren in Nederlandstalig onderwijs Brussel’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel vindt dat de Vlaamse regering dringend meer middelen moet vrijmaken voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Volgens Vanhengel is er sprake van een 'onderinvestering' vanuit de Vlaamse regering en moet de regering-Peeters II 'meer geld vrijmaken en zo haar verantwoordelijkheid als Vlaamse Gemeenschap opnemen in Brussel'.

Het tekort aan plaatsen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel blijft ondanks de investering in bijkomende capaciteit stijgen. Van de 5.000 leerlingen die in januari werden aangemeld via de website www.inschrijveninbrussel.be, kunnen bijna 3.000 ouders hun kinderen niet inschrijven in een school van hun keuze. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussels Basisonderwijs donderdag bekendgemaakt.

Volgens Brussels minister Vanhengel bevestigen de cijfers dat er te weinig Nederlandstalige schoolbanken zijn in het Brussels Gewest. Volgens de Open Vld-minister worden er vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel inspanningen gedaan om scholen te helpen met uitbreiden, maar doet de Vlaamse regering onvoldoende.

Vanhengel wijst erop dat de VGC de voorbije vier jaar 48 miljoen euro extra heeft geïnvesteerd in nieuwe scholen en in de bouw van extra klassen. 'Het aantal gerealiseerde plaatsen in het basisonderwijs staat vandaag op 2.500 plaatsen. Tegen het schooljaar 2016-2017 zullen dat er bijna 5.000 zijn', klinkt het. Maar de investeringen kunnen de groeiende vraag naar Nederlandstalig onderwijs niet volgen. Vanhengel roept de Vlaamse regering daarom op 'haar verantwoordelijkheid te nemen en meer geld vrij te maken voor het Nederlandstalig onderwijs'.

Door bvb
AANGERADEN