Stemming over ‘class actions’ op laatste moment afgeblazen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft zijn wetsontwerp over de ‘class actions’ donderdag van de agenda van de plenaire kamerzitting laten halen. Groen en N-VA verwijten Vande Lanotte dat hij het parlementair verslag over de wettekst ‘vervalste’ door er kritische passages uit te laten verwijderen.

De plenaire Kamer moest donderdag stemmen over het wetsontwerp dat zogenaamde ‘class actions’ of groepsvorderingen mogelijk maakt. Die wet maakt het mogelijk dat mensen in groep een schadevergoeding eisen van bedrijven. Maar wel in beperktere mate dan bij de Amerikaanse variant.

Net voor aanvang van de plenaire bespreking liet Vande Lanotte zijn wetsontwerp echter uitstellen. In de wandelgangen van het parlement was hij op kamerleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Peter Dedecker (N-VA) gebotst, die zich vragen stelden bij het parlementair verslag van de commissiebesprekingen.

Twee pagina’s verdwenen

‘Vande Lanotte heeft bijna twee hele pagina’s doen verwijderen uit het verslag’, hekelt Van Hecke. Rapporteur Peter Dedecker bevestigt dat. Op zich is het niet abnormaal dat kabinetten nog technische correcties laten aanbrengen, maar in dit geval bleken ook kritische tussenkomsten van Van Hecke gesneuveld.

Volgens Van Hecke liet de minister de passages schrappen ‘om zijn manifest verkeerde antwoorden te verdoezelen’. Met name dan in een discussie rond de vraag of een ziekenhuis een onderneming kan zijn, wat volgens Van Hecke zou betekenen dat ook medische fouten onder de wet vallen.

Keizerrijk

‘Het is ongezien dat de uitvoerende macht ingrijpt op de verslaggeving van de wetgevende macht’, aldus Van Hecke. ‘Meneer de minister, het parlement is uw keizerrijk niet. U beslist niet welke kritische parlementaire uitspraken in het verslag staan of niet.’

Ook N-VA’er Dedecker is niet te spreken over de demarche. Als rapporteur stemde hij in met het verslag, maar de aanpassingen door het kabinet-Vande Lanotte volgden pas nadien. ‘Waartoe dient een verslag dan nog, als een minister in commissie nonsens vertelt en dat nadien gewoon kan intrekken?’

'Politieke spelletjes'

Vande Lanotte vindt dat de oppositie buitensporig reageert op de wijzigingen. Het is volgens hem niet ongewoon om nog technische correcties aan te brengen. 
 'Door aanpassingen van een aantal antwoorden klopten de vragen simpelweg niet meer', klinkt hetop het kabinet-Vande Lanotte.

'De minister zal dat nu verduidelijken in de commissie, maar gaat zijn redenering zeker niet aanpassen.' 'Politieke spelletjes op de kap van de consumenten', noemt Vande Lanotte het. 

De tekst verhuist nu weer naar de bevoegde commissie. Is de zaak daar uitgeklaard, dan volgt daarna de plenaire stemming.

 

Door evg
AANGERADEN