Paardenvleesschandaal speelt Ter Beke parten

© BELGA

Vleeswarenbedrijf Ter Beke heeft vorig jaar een kwart minder winst geboekt. De producent van ondermeer Come a Casa wijst het paardenvleesschandaal aan als schuldige voor het mindere resultaat.

Wim Lecluyse

De omzet zakte met 3,3 procent tot 407,2 miljoen euro, de winst met 24,4 procent tot 6,2 miljoen euro. Maar het bedrijf ziet dat het vertrouwen van de consument gestaag groeit, wat de verwachting met zich meebrengt dat het resultaat van 2014 het resultaat van 2013 “zal overtreffen”. Dat blijkt uit de bekendmaking van de jaarresultaten vrijdag.

Ter Beke produceert vleeswaren en bereide maaltijden (pastamaaltijden en lasagna). De omzet in deze laatste divisie daalde sterk met 15,2 miljoen euro (-11,4 pct) als gevolg van een daling in het consumentenvertrouwen door het paardenvleesschandaal dat begin 2013 uitbrak. De omzetstijging in de divisie vleeswaren van 1,3 miljoen euro (+0,4 pct) kon de omzetdaling in de bereide maaltijden niet compenseren.

Ter Beke klokte daarom in 2013 maar af op een nettowinst van 6,2 miljoen euro. Het bedrijf boekte in 2012 nog 8,2 miljoen euro winst. Ondanks de winstdaling behoudt het bedrijf zijn dividend op 2,5 euro per aandeel.

Ter Beke startte in 2013 samen met het Franse bedrijf Stefano Toselli onder de naam “The Pasta Food Company” met de bouw van een nieuwe fabriek in Polen. Deze joint venture zal zich vanaf het derde kwartaal van 2014 richten op de verkoop van pastamaaltijden en lasagna in Centraal- en Oost-Europa. Dit moet er samen met het traag herstellende consumentenvertrouwen in bereide maaltijden voor zorgen dat het resultaat van 2014 dat van 2013 overtreft.

Bij Ter Beke werken 1.700 mensen, verspreid over zeven vestigingen in België en Nederland.

LEES OOK

Nu in het nieuws