Milquet nog niet overtuigd van langer openhouden stembureaus

© BELGA

© Belga

1 / 2

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is nog niet overtuigd van het nut om de stembureaus bij de verkiezingen een uur langer open te houden. De administratie stelde dat voor vanwege de samenvallende verkiezingen. “Als dat betekent dat we de resultaten veel later gaan krijgen, lijkt me dat niet ideaal”, zei Milquet voor aanvang van het kernkabinet.

bvb

Donderdag raakte bekend dat de stembureaus op 25 mei mogelijk een uur langer zullen openblijven. Met potlood stemmen zou tot 14 uur kunnen, digitaal stemmen tot 16 uur. Door de samenvallende verkiezingen valt immers te verwachten dat mensen wat meer tijd nodig hebben in het stemhokje.

Minister Milquet onderstreept echter dat daar nog niets over beslist is. “Het is een voorstel van de administratie om de mensen wat meer tijd te geven. Maar als dat betekent dat we de resultaten veel later gaan krijgen, lijkt me dat niet ideaal”, reageerde ze. “Men moet mij nog overtuigen.”

In het verleden werd bij samenvallende verkiezingen ook al extra tijd voorzien. Zo kon digitaal stemmen in 1999 zelfs tot 17 uur, zo blijkt uit “de onderrichtingen voor de voorzitters van de stembureaus” die op 20 maart 1999 in het Staatsblad verschenen. Met potlood stemmen kon tot 15 uur. Er werd toen gestemd voor Kamer, Senaat, Vlaams en Europees Parlement.

Extra mankracht voorzien als de stembureaus langer zouden openblijven, lijkt Milquet niet aan de orde. De betrokkenen zullen in dat geval een uurtje langer moeten blijven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten