Belgacom wil investeringen opdrijven

© Photo News

Belgacom gaat in de komende jaren telkens 900 miljoen euro investeren. Dat is 100 à 200 miljoen meer dan de voorbije jaren. Het is voor die investeringen dat een verlaging van het dividend zich opdringt.

Wim Lecluyse

Dat heeft het telecombedrijf vrijdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarresultaten. CEO Dominique Leroy lanceert ook een transformatieplan om tegen eind 2016 de omzet en winst weer te zien groeien.

Leroy lijkt snel haar stempel te willen drukken op Belgacom. Ze maakte bekend dat het bedrijf in de komende jaren meer zal investeren. Waar het in de voorbije jaren om 700 à 800 miljoen ging, zal het in de komende jaren 900 miljoen euro zijn. Leroy zei dat die beslissing gelinkt is aan de knip in het dividend die vanmorgen werd gemeld. “We hebben dit besproken met de hoofdaandeelhouder (de Belgische staat, red.) en we zijn blij dat we hun steun hebben. Ze geloven erin”, zei ze.

Maar de investeringen zijn maar één element in de plannen van Leroy. Ze wil Belgacom ook transformeren en “fit maken voor groei”. Het gaat om het vereenvoudigen en efficiënter maken van de organisatie om de kosten te drukken. Ze pleit onder meer voor een minder hiërarchische structuur, een nieuwe cultuur. “We moeten inclusiever en meer in team werken, in het voordeel van iedereen”, zei ze.

Belgacom wil de personeelskosten de komende vijf jaar “minstens vlak houden”. Daarbij verduidelijkte Leroy dat “het niet de bedoeling is om een groot sociaal plan aan te kondigen”. Ze hintte op besparingen op vlak van externe consulting en outsourcing. “Maar er zullen ook intern een aantal besparingen moeten gebeuren, en op termijn zullen er minder mensen op onze payroll staan”, aldus Leroy, die het belang van de sociale dialoog benadrukte.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten