Ook Barnier stapt in de race voor voorzitterschap Europese Commissie

Bron © BELGA

Foto: Bernal Revert/imageglobe

Na de oud-premiers Valdis Dombrovskis en Jean-Claude Juncker heeft nu ook de Franse eurocommissaris Michel Barnier zijn kandidatuur ingediend om namens de Europese Volkspartij een gooi te doen naar het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Barnier diende vrijdag zijn kandidatuur in bij de EVP, de koepel van christendemocratische en conservatieve partijen waartoe ook CD&V en cdH behoren. Naast de rugdekking van zijn Franse partij UMP krijgt de eurocommissaris voor Interne Markt ook de steun van de conservatieve partijen uit Hongarije en Slovenië.

Eerder vielen al de kandidaturen van de Letse oud-premier Dombrovskis en de vroegere Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker in de bus bij de EVP. Geïnteresseerde kandidaten kunnen nog tot 5 maart hun kandidatuur indienen. Op 6 en 7 maart blaast de Europese Volkspartij verzamelen in Dublin om een kandidaat te kiezen.

In de campagne voor de Europese verkiezingen van 22 tot 25 mei schuiven bijna alle Europese politieke partijen een kandidaat naar voren om eind oktober José Manuel Barroso op te volgen. Zo duidden de liberalen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt aan en wordt de Duitser Martin Schulz zaterdag in Rome genomineerd als kandidaat van de socialisten. De groenen hebben met José Bové en Ska Keller een duo naar voren geschoven.

De politieke familie rond de Britse conservatieven duidt geen kandidaat aan. Ze kant zich tegen de idee, uit protest tegen het “federalistische” karakter van het proces.

Door bvb
AANGERADEN
Meest recent