Kunstwerken ten vroegste in 2015 op Korenmarkt

Foto: fvv

GENT -

Het blijft aanslepen met de kunstwerken voor de Korenmarkt. De einddatum is opnieuw verschoven. Ten vroegste in 2015 zullen ze er staan. De stad is volop aan het onderhandelen met de kunstenaars Ann-Veronica Janssens en Ayse Erkmen.

Sinds midden 2010 liggen de twee sokkels op de Korenmarkt er troosteloos bij. Eerdere pogingen om tot een overeenkomst te komen met drie kunstenaars mislukten.

Vorig jaar raakte bekend dat er opnieuw gesprekken werden aangeknoopt met twee kunstenaars. Toen verklaarde Annelies Storms (SP.A), schepen van Cultuur, dat de voorontwerpen in het najaar zouden klaar zijn en de realisatie in 2014 zou volgen. Dat lukt niet.

De stad is nog volop aan het onderhandelen met de twee kunstenaars, de Belgische Ann-Veronica Janssens en de Turkse Ayse Erkmen. Het gaat om twee vrouwelijke en geëngageerde kunstenaars.

Twintig meter hoog

Het is de wens van de architecten Robbrecht& Daem en Marie-Josee Van Hee die het plein ontwierpen, dat er kunstwerken komen. Paul Robbrecht werkt daarvoor samen met de stad Gent.

Zij moeten twee verticale kunstwerken creëren die tot 20 meter hoog reiken en van noord naar zuid lopen. Op die manier geven ze een artistiek antwoord op de drie torens die van oost naar west lopen. Op de meerjarenplanning is voor elk kunstwerk 300.000 euro ingeschreven. Daar zijn alle kosten inbegrepen: honorarium, materiaal, stabiliteitsstudies en realisatie.

‘De besprekingen duren langer’, zegt Annelies Storms. ‘Het is niet vanzelfsprekend om op die plekken een kunstwerk van die omvang te maken. We moeten de stabiliteit bestuderen en praten over de aansprakelijkheid. Die besprekingen nemen veel tijd in beslag, omdat de kunstenaars ook vaak in het buitenland werken. Ayse Erkmen woont in Berlijn. Ik hoop dat het contract en het voorontwerp er dit jaar zijn. Dan kan het werk in 2015 worden gerealiseerd.’

Door karel van keymeulen
AANGERADEN