Bedienden Agfa-Gevaert uiten kritiek op aanpak directie

© BELGA

De beslissing om deurwaarders te sturen en de komst van de politie naar de stakingsposten van de Materials-arbeiders bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert, was ook de bediendebonden niet naar hun zin. Ze herhalen hun oproep tot solidariteit met de arbeiders, maar vragen ook een oplossing voor alle Agfa-afdelingen. Intussen is in Brussel een verzoeningspoging bezig.

Wim Lecluyse

Maandagochtend was de sfeer grimmig toen de directie met dwangbevelen na 12 dagen de stakingsposten probeerde te breken en de politie er met onder meer tientallen agenten en een waterkanon aanwezig was. Mortsels burgemeester Erik Broeckx (N-VA) bracht de bonden en directie aan tafel. Niet veel later werd besloten dat er opnieuw gepraat zou worden, waarna de directie de deurwaarders naar huis stuurde. Ook de politie vertrok. De stakingsposten bleven staan, zodat niet gewerkt kon worden.

Intussen is volgens arbeiderssecretaris Philippe Vanweddingen (ACV) de eerder op maandag aangekondigde verzoeningspoging in Brussel bij de FOD Werk aan de gang.

Naast de stakende arbeidersbonden waren ook de bedienden niet te spreken over de actie. ‘We zien hier een directie die niet wil vechten voor haar bedrijf, maar wel politie en deurwaarders afstuurt op de eigen werknemers’ zegt Koen De Kinder (LBC-NVK). Daarbij wordt CEO Christian Reinaudo - ‘de man van 1,8 miljoen euro per jaar’ - maar ook personeelsdirecteur Bert Lyssens geviseerd. ‘Lyssens wil tot elke prijs zijn agenda realiseren, zoals de macht van de vakbondsvertegenwoordiging breken, de index en barema’s afschaffen en de werkzekerheid op losse schroeven zetten’, klinkt het. De Kinder verwijst ook naar ontslagen bij de bedienden. Naast een herhaalde solidariteitsoproep vragen LBC-NVK en BBTK ‘onmiddelijk opnieuw overleg om een oplossing te vinden voor alle uitdagen bij Agfa-Gevaert’.

‘Gijzeling’

De directie drukte op een persconferentie de hoop uit dat verder overleg tot een ontmijning van de situatie zal leiden. “Er zal gesproken worden op alle niveaus, ook de politieke wereld is bijvoorbeeld wakker geschud door de recente gebeurtenissen”, aldus CEO Christian Reinaudo op een persconferentie. De directie van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert hoopt een echt fysiek conflict op de site van Mortsel nog steeds te vermijden, ondanks de gespannen situatie van maandagochtend. Reinaudo stelt begrip te hebben voor de stakende arbeiders, maar niet voor het feit dat zij de toegang tot het bedrijf versperren voor werkwillige bedienden. “Dit is een gijzeling”, vindt hij. Reinaudo betreurt de houding van de vakbonden en de stakende arbeiders omdat zij zich in zijn ogen “vastklampen aan een situatie uit het verleden”, met name aan de brugpensioenregeling, terwijl de wereld en de economische realiteit intussen veranderd zijn.

Voorstel net niet verworpen

Een meerderheid van 65,58 procent van de arbeiders bij de Materials-afdeling van Agfa-Gevaert heeft vrijdag tegen het CAO-voorstel van de sociaal bemiddelaar over een nieuwe brugpensioenregeling gestemd. Dat is net minder dan de tweederdemeerderheid die nodig was om het plan te verwerpen. Daarmee is de cao in principe goedgekeurd, maar het gemeenschappelijk vakbondsfront besliste zich hier niet bij neer te leggen en door te gaan met de acties.

.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten