Referendum ontmijnt situatie bij Agfa-Gevaert

© Photo News

Bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert is een nieuw cao-voorstel opgesteld vanuit de FOD Werk. De arbeiders moeten zich nog uitspreken over het voorstellen, maar zullen vanaf morgen opnieuw aan de slag kunnen. Bedienden kunnen vandaag al het werk hervatten.

wle

Dat melden de sociale partners na een marathonvergadering. Sinds 15.00 uur maandagmiddag tot ruwweg 4.00 uur dinsdagochtend hebben vakbonden en directie bij de sociaal bemiddelaar in Brussel gezeten voor een verzoeningspoging na de 12 dagen durende staking. Daar is opnieuw een voorstel uitgekomen, waarvan voorlopig niet veel details beschikbaar zijn. Het personeel zal wellicht in de komende dagen opnieuw over het voorstel kunnen stemmen.

Volgens vakbond ACV is het voorstel gebaseerd op het vorige, en daar is hij niet gelukkig mee: “Er is gewerkt op verschillende domeinen. Er zijn op dezelfde basis als eerder bedragen bijgekomen”, zegt ACV-vakbondsman Yves Van Antwerpen. “Maar dit blijft een historische achteruitgang, waar ik niet tevreden mee kan zijn. We gaan er niet als grote overwinnaars uitkomen.”

Het personeel bij de beeldvormingsgroep zal wellicht in de komende dagen opnieuw over het voorstel kunnen stemmen. “Het vorige referendum werd door de werkgever georganiseerd. Nu is afgesproken dat het ministerie dat zelf zal doen. Dat gebeurt mogelijk per brief. Een resultaat wordt volgende week verwacht”, aldus de vakbondsman.

De sociale partners hebben afgesproken dat in afwachting van de uitslag het werk wel hervat wordt. Bedienden kunnen vanaf dinsdag opnieuw aan het werk kunnen gaan. Dat ging door verstrengde stakingspiketten sinds donderdag niet meer. Vanaf woensdag zullen ook werkwillige arbeiders opnieuw aan de slag kunnen. ‘Tegen dan is er wellicht meer duidelijkheid over de juiste aanpak van het referendum. En zolang dat loopt, wordt opgelegd om de acties op te schorten’, aldus Van Antwerpen.

Het conflict heeft vooral betrekking op de brugpensioenregeling. Volgens de directie is de bestaande regeling niet meer houdbaar. Het personeel ging in staking, maar eind vorige week bleek er geen tweederde meerderheid bereid het akkoord te verwerpen. Daarop ging een grote groep werknemers toch door met de staking, wat vooral maandag voor een grimmige sfeer zorgde. Agfa-Gevaert zette toen ook deurwaarders in, en de politie kwam ter plaatse.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten