Ageas moet boete betalen voor Fortis-leugens

© BELGA

De Fortis-top heeft zich in 2008 wel degelijk schuldig gemaakt aan het verspreiden van misleidende communicatie. Daardoor moet opvolger Ageas 576.000 euro boete betalen. De Nederlandse rechter heeft dat in beroep bevestigd.

Wim Lecluyse

Dat meldt Ageas dinsdag. De boete werd in 2010 kreeg opgelegd door de Nederlandse toezichthouder AFM, maar Ageas ging in beroep. Vergeefs, zo blijkt nu. ‘Deze uitspraak is definitief. Bijgevolg zal Ageas de boete van 576.000 euro betalen’, klinkt het in een toelichting

De aanleiding voor de boete waren uitspraken van topman Jean-Paul Votron op een persconferentie van 5 juni 2008. Toen benadrukte hij benadrukte dat Fortis kerngezond was. ‘De solvabiliteit is op schema en sterk’, zei Votron toen. Volgens de AFM staat dat haaks op hoe Fortis er destijds werkelijk bij stond. Er werd een onjuist signaal over de solvabiliteit gegeven, en er is niet tijdig gecommuniceerd over de financiële gevolgen van de door de Europese Commissie opgelegde verkopen in het kader van de overname van ABN Amro.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag wees vandaag het beroep dat Ageas had aangetekend, af.

Midden februari meldde de verzekeraar dat de boetes in twee andere Fortis-dossiers in beroep wel van tafel waren geveegd.

Aangeboden door onze partners