Arbeiders Agfa-Gevaert hervatten het werk

© BELGA

Na bijna twee weken zijn de arbeiders van de beeldvormingsgroep Agfa Gevaert opnieuw aan de slag gegaan. Ze staakten tegen een nieuwe brugpensioenregeling.

Jorn Van Thillo

De directie en vakbonden bereikten gisteren na een marathonvergadering een voorlopig akkoord over de bedrijfspremies bij brugpensionering. Volgens de vakbonden was de nieuwe brugpensioenregeling minder gunstig dan voorheen.

Het ontwerpakkoord moet nog ter stemming worden voorgelegd aan de arbeiders in de Agfa-fabriek in Mortsel. Tot het resultaat bekend is, wordt de stakingsactie opgeschort. De bedienden konden gisteren al aan de slag.

Aan de poorten van het bedrijf in Mortsel wordt met gemengde gevoelens gereageerd. Een arbeider spreekt van ‘een lege doos’. ‘Er is enige verslagenheid’, zegt hij op Radio 1. ‘Er is niet echt iets bereikt, waarvoor hebben we eigenlijk gestaakt’, vraagt een andere arbeider zich af.

Volgens het akkoord kan het bedrijf voorlopig aanvragen tot brugpensioen weigeren. Vanaf 1 januari 2015 wordt brugpensioen op 56 opnieuw een recht. En wie al klaar stond om op 56 met brugpensioen te gaan, maakt niet langer aanspraak op een enveloppe van 300.000 euro, maar van 200.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten