Juncker EVP-kandidaat voor opvolging Barroso

Foto: AFP

De leden van de Europese Volkspartij hebben Jean-Claude Juncker verkozen als kopman voor de verkiezingen. Hij is de EVP-kandidaat om Commissievoorzitter José-Manuel Barroso op te volgen. Zijn tegenstander Michel Barnier strandde op een dikke honderd stemmen.

De oud-premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, heeft de race om de koppositie van de EVP gewonnen. Juncker haalde 382 stemmen, Barnier 245. De winst van Juncker is niet helemaal onverwacht, want hij kreeg de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook CD&V steunde Juncker.

In de strijd om het commissievoorzitterschap neemt Juncker het op tegen ‘onze’ Guy Verhofstadt, kandidaat van de ALDE-groep in het Europees Parlement en tegen de Duitser Martin Schultz, kandidaat voor de Europese socialisten.

Of Juncker Barroso ook effectief zal opvolgen is onzeker. Volgens de nieuwe procedure moet de Commissie rekening houden met de uitslag van de Europese verkiezingen op 25 mei, als ze een kandidaat kiest. In de peilingen liggen de Europese socialisten voor op de EVP. Maar er kan na de verkiezingen ook nog een andere kandidaat opduiken om met de post te gaan lopen, als blijkt dat de staats- en regeringsleiders niet akkoord gaan met Juncker, Verhofstadt of Schultz. Maar die andere kandidaat moet dan weer het akkoord van het Europees Parlement krijgen.

Door evg, bbr
AANGERADEN