‘Geen sprake van terug te komen op maatregel’

Bron © DS/Belga
  • ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw (rechts) liep voorop in de betoging.

Voor de MR kan er ‘absoluut geen sprake’ van zijn terug te komen op de hervorming van de inschakelingsuitkering (vroeger wachtuitkering). In onder meer Brussel zijn de vakbonden op straat gekomen om te protesteren tegen de beperking van de inschakelingsuitkering tot drie jaar. Die maatregel is sinds 1 januari 2012 van kracht.

‘Twee maanden voor de verkiezingen komen we niet terug op een belangrijk element van het sociaal-economisch programma van de regering’, zegt de woordvoerder van de Franstalige liberalen.

Volgens de MR biedt de hervorming de kans om ‘activeringsplannen op te stellen’ voor de betrokkenen. De woordvoerder wijst er nog op dat de hervorming groen licht kreeg van de zes meerderheidspartijen en gedragen wordt door premier Elio Di Rupo. Bij de PS wilde men voorlopig geen commentaar kwijt op de acties.

Kantoor De Coninck

Het waren voornamelijk militanten van de socialistische vakbond ABVV die om 12.00 uur verzamelden aan het RVA-gebouw bij het Brusselse Zuidstation. De christelijke en liberale vakbond waren minder aanwezig. De bonden schatten dat 2.500 mensen opdaagden, de politie houdt het op ongeveer 1.200. Na een optocht van een uur kwam de vakbondsstoet uiteindelijk aan de andere kant van het station uit, aan het kantoor van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A).

Vooraan liepen ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en algemeen secretaris Anne Demelenne naast de Brusselse vakbondsleiders. De Leeuw vindt het niet kunnen dat werkzoekenden die actief zoeken maar geen job vinden, door de maatregel toch gestraft worden. ‘Sinds 2 à 3 jaar komt er geen werk meer bij. Er zijn te weinig jobs om alle jongeren aan het werk te zetten’, zegt hij. ‘De regering moet de maatregel intrekken.’

‘Stop jacht op werklozen’

Door de beperking van de inschakelingsuitkeringen tot drie jaar zullen in Brussel alleen al 5.000 à 6.000 mensen op 1 januari 2015 uitgesloten worden, stelt Brussels ABVV-algemeen secretaris Philippe Van Muylder. Een groot deel van hen zal bij het OCMW terechtkomen. Het gaat volgens hem niet alleen om jonge afgestudeerden, maar ook om mensen die nog niet voldoende dagen gewerkt hebben.

Op het podium voor de kantoren van de minister van Werk riepen de drie vakbonden de regering op om ‘de jacht op de werklozen’ te stoppen. Ze eisen niet alleen de afschaffing van de beperking in de tijd van de inschakelingsuitkeringen, maar ze willen ook dat meer overheidsgeld naar begeleiding en opleiding van werkzoekenden gaat. ‘Deze eisen zijn niet bedoeld voor de formateur van de volgende regering, we stellen ze vandaag aan de regering Di Rupo’, sprak Van Muylder.

Door Lin Louage
AANGERADEN