Solvay maakt steenkool uit biomassa

© Photo News

Chemiebedrijf Solvay begint met de productie van zogenaamde getorreficieerd biomassa. Dat is een proces waarbij hout verwerkt wordt tot een soort materie die op steenkool lijkt.

Wim Lecluyse

Dat meldt het bedrijf dinsdag in een persbericht. Het beursgenoteerde concern heeft hiervoor een joint-venture opgericht met het amerikaans New Biomass Energy (NBE).

De torrefactie houdt in dat de chemische eigenschappen van afvalhout en biomassa worden gewijzigd. Daardoor lijkt de behandeling en verbranding van het eindproduct op steenkool. Maar omdat de grondstoffen geen fossiele brandstoffen zijn, kan het in aanmerking komen om onder groene energie te vallen. ‘Getorreficeerde biomassa kan onmiddellijk en op praktische wijze kool vervangen, waardoor energiecentrales schone energie kunnen opwekken’, klinkt het in de mededeling.

Solvay stelt dat de techniek veel energiezuiniger is dan de gebruikelijke biomassa-pellets. ‘Vandaag gebruiken sommige energiecentrales in Europa traditionele houtkorrels om kool te vervangen. Getorreficeerde biomassa echter, bevat 35 % meer energie in gewicht dan houtkorrels wat ook aanzienlijke logistieke voordelen biedt aan klanten.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten