Bert Anciaux promoveert tot doctor aan VUB

© BELGA

SP.A-senator Bert Anciaux is in de vooravond aan de Vrije Universiteit Brussel tot doctor in de Pedagogische Wetenschappen gepromoveerd met een proefschrift over ‘Zelforganisatie in Vlaanderen’. Precies 30 jaar geleden behaalde Anciaux de titel van licentiaat in de Rechten aan dezelfde faculteit. Daarna werd hij onder meer voorzitter van diverse partijen, fractievoorzitter en Vlaams en federaal minister.

kld

‘Ik heb er de voorbije vier jaar heel veel tijd ingestoken, maar ik vond het fascinerend om met dit onderwerp bezig te zijn’, zegt Anciaux. De nieuwbakken doctor hoopt in de komende tijd een aantal van de adviezen die hij formuleert in zijn conclusies ook in de praktijk te helpen omzetten.

De volledige titel van het proefschrift luidt ‘Zelforganisaties in Vlaanderen. Onderzoek naar plaatselijke (zelf)organisaties op basis van etnisch-culturele identiteit. Een maatschappelijke en agogische verkenning van voorwaarden en kansen, beperkingen en uitdagingen’. Promotoren zijn professor Dominique Verté en rector Paul De Knop.

Het doctoraatsonderzoek richt zich op de ruim 1.800 plaatselijke verenigingen in Vlaanderen en Brussel waarin mensen zich verzamelen op basis van een gemeenschappelijke etnisch-culturele identiteit.

Rondgereisd

‘Ik heb vier jaar het land rondgereisd om die zogeheten zelforganisaties van heel nabij leren kennen’, zegt Anciaux. ‘Het viel daarbij op dat ze een enorme kracht hebben en graag met overheden willen samenwerken, ook op het vlak van welzijn en zorg, maar jammer genoeg is er weinig vertrouwen aan de overkant. Daarom formuleer ik in mijn conclusies ook een aantal adviezen aan overheden om beter samen te werken en van die zelforganisaties voorportalen te maken naar de professionele sectoren toe.’

‘Ik ben aan dit proefschrift begonnen omdat ik er na mijn ministerschap de tijd voor had, en omdat de materie van de multiculturele samenleving mij al lang interesseert’, zegt Anciaux. ‘Dit betekent niet dat ik de politiek verlaat, of dat ik nu een academische loopbaan ambieer, maar ik zou natuurlijk graag willen meewerken aan de toepassing van de adviezen die ik formuleer, en als men mij zou vragen om les te geven in deze materie zou ik ook niet nee zeggen.’

Wat de nakende stembusslag betreft, staat Anciaux op de tweede plaats voor het Vlaams parlement in Brussel. ‘Ik maak in Brussel als Vlaming slechts een minieme kans, maar ik wil er voluit voor gaan’, zegt de SP.A’er.

LEES OOK

Nu in het nieuws