Europees Parlement ruziet over gelijkheid man-vrouw

© Photo News

In het Europees Parlement is dinsdag een rapport over de ongelijkheid van mannen en vrouwen met nipte meerderheid verworpen. De verrassende stemming ontlokte verhitte reacties bij de linker- en rechterzijde van het halfrond in Straatsburg.

evg

Het jaarlijkse rapport over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen focuste dit jaar op de bijzondere impact van het besparingsbeleid op de situatie van vrouwen. De tekst, van de hand van de uiterst linkse Portugese Ines Cristina Zuber, werd verworpen door een nipte meerderheid van 298 tegen 289 stemmen bij 87 onthoudingen en dat zorgde voor giftige reacties aan de linkerzijde.

‘Dat dit in 2014 nog mogelijk is, moet ons allemaal grote zorgen baren’, vindt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A). ‘Publiek pleiten voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar in het parlement weigeren te erkennen dat er nog ongelijkheid bestaat en dat de crisis die verergerd heeft.’ CD&V, N-VA, Vlaams Belang en LDD stemden tegen het rapport, Groen koos voor een onthouding. De liberalen en Ecolo stemden voor.

Ook EVP-tekst verworpen

Anne Delvaux (CDH) vond dat de linkerzijde een ideologische lijn bewandelde, te eenzijdig inzoomde op besparingen en weinig objectiviteit toonde. ‘Het gaat over de fundamentele rechten van vrouwen. Dit rapport mag niet lijden onder politieke of ideologische exploitatie.’ De EVP presenteerde een eigen resolutie, met focus op de loonkloof, de verzoening van werk en gezinsleven en geweld tegen vrouwen, maar ook die tekst werd verworpen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten