Di Rupo: ‘Beschuldigingen Thijs zijn in niemands belang’

© BELGA

© BELGA

1 / 2

Premier Di Rupo kreeg in de Kamer tijdens het vragenuurtje pittige vragen voorgeschoteld over ‘de leugens van Labille’. De vroegere topman van Bpost Johnny Thijs kwam deze week met zijn versie van de feiten: de minister van Overheidsbedrijven had hem beloofd dat hij zijn loon kon behouden. De premier wilde er niet te veel woorden meer aan vuil maken.

Eveline Vergauwen

Geen vragen van de meerderheid in de Kamer donderdag. Wel van N-VA, Vlaams Belang en LDD. ‘Uw regering is stilaan een leugenpaleis aan het worden’, zei Jean-Marie Dedecker. Hij haalde en passant even uit naar vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A), maar vooral Labille was kop van Jut. Die zou volgens Thijs beloofd hebben dat de Bpost-topman zijn loon mocht behouden, maar dat hij tot aan de verkiezingen moest verder werken zonder contract.

Labille zat en keek ernaar in de Kamer, maar het was premier Di Rupo die op de vragen van de oppositie reageerde. ‘Deze polemiek is niet in het belang van het bedrijf en de werknemers’, waarna Di Rupo de feiten nog eens op een rijtje zetten. ‘Op 18 december 2013 heeft het kernkabinet beslist om het loon van de ceo van Belgacom te beperken, een regel die ook voor de ceo van Bpost van toepassing werd. Daarna was ik de eerste die Thijs op zijn vraag gesproken heb. Maar hij wilde niet meer praten over zijn verloning. Als er toen een probleem was met een minister, was dat het moment om er met mij over te spreken.’

Case closed, dus voor Di Rupo. Niet naar de zin van Steven Vandeput (N-VA). Die was niet blij dat Di Rupo geen uitsluitsel gaf of Labille al dan niet beloftes had gedaan aan Thijs. ‘Niet nee zeggen, is ja zeggen’, concludeerde Vandeput.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten