EBay en 2dehands tegen verbod op woekerprijzen tickets

© BELGA

De Amerikaanse veilingsite eBay en de Nederlandse zoekertjessite 2dehands stappen naar het Grondwettelijk Hof. Ze vechten de Belgische wet over de doorverkoop van tickets aan.

Wim Lecluyse

Dat schrijft L’Echo vrijdag. De Belgische wetgeving verbiedt voortaan de systematische doorverkoop van tickets. Daarmee worden zogenaamde ‘scalpers’ geviseerd: handelaars die grote aantallen tickets van populaire evenementen kopen om ze tegen woekerprijzen verder te verkopen. Wie toegangskaarten occasioneel doorverkoopt, zoals een concertbezoeker die toch van zijn kaart afwil, mag dat wel nog doen, maar mag daarvoor geen commissie aanrekenen.

Maar volgens Ebay en 2dehands gaat die wet te ver. Daarbij baseren ze zich op de dienstenrichtlijn, de e-commerce-richtlijn en een artikel uit het Europees verdrag. “Volgens ons gaat de wet in tegen de richtlijn over e-commerce en is het een rem op de handelsvrijheid”, luidt het bij 2dehands. “We begrijpen niet dat er geen limiet bestaat op de doorverkoopprijzen van huizen of wagens, maar wel op tickets. We zijn tegen misbruiken, maar volgens ons is dit niet de goede oplossing”.

LEES OOK

Nu in het nieuws