Tobback: ‘PS wil vooral linkerflank afschermen’

© BELGA

Bruno Tobback, de voorzitter van de SP.A, ziet een rijkentaks niet zitten, maar wel een belasting op inkomens uit kapitaal. Dat heeft hij vrijdag gezegd in De Ochtend op Radio 1 als reactie op het linkse verkiezingsprogramma van de Franstalige zusterpartij PS.

llo

Deze week voerden de vakbonden nog actie tegen de beslissing van de regering om de inschakelingsuitkering in de tijd te beperken. De PS wil de maatregel na de verkiezingen herbekijken. Tobback noemde de hervorming vrijdag ‘een verstandige beslissing’. Wel wil hij een oplossing zoeken voor een aantal ‘sociaal ongewenste effecten’ van de hervorming, bijvoorbeeld voor alleenstaande moeders met versnipperde jobs.

‘Rijk zijn is geen zonde’

Tobback loopt ook niet warm voor een rijkentaks zoals de PS die bepleit. ‘Rijk zijn op zich is geen zonde.’ Wel wil hij net als de Franstalige socialisten de strijd tegen fiscale fraude blijven voeren en inkomsten uit kapitaal sterker belasten. Met de gestage opheffing van het bankgeheim bijvoorbeeld zouden winsten uit buitenlandse beleggingen weer zichtbaarder moeten worden, meent hij.

Ook de SP.A-voorzitter heeft de indruk dat de partij van premier Elio Di Rupo met haar verkiezingsprogramma haar linkerflank wil afschermen tegen de opkomst van de PVDA in Wallonië. In Vlaanderen komt die partij volgens Tobback electoraal niet echt van de grond.

Tobback is overigens niet gefrustreerd over het palmares van de regering-Di Rupo, die ervoor gezorgd heeft dat België ‘niet enkel op de FIFA-ranking’ hoger genoteerd staat dan de meeste buurlanden. ‘Ik ben één van de enigen die zegt dat de regering fantastisch werk heeft neergezet.’

‘Verkokering’ in Vlaamse regering

Minder enthousiast klonk Tobback over Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en diens optreden in het debat over het tekort aan sociale woonleningen.

Tobback vindt het ‘een eigenaardige redenering’ dat minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) ‘dat maar met haar centjes moet oplossen’. ‘Dit is een gezamenlijk probleem van de regering, een maatschappelijk probleem in Vlaanderen’, zo nam hij de ‘verkokering’ in de Vlaamse regering op de korrel.

LEES OOK

Nu in het nieuws