Merkel deflateert G8 tot G7

© AFP

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel beschouwt Rusland omwille van de crisis op de Krim niet langer als lid van de groep van acht leidende industrielanden, ook wel de G8 genoemd.

bvb

“Zolang het politieke milieu voor een zo belangrijk formaat als de G8 er niet is, bestaat de G8 niet meer - noch de top, noch de G8 als dusdanig”, aldus Merkel donderdag in een regeringsverklaring voor de EU-top in de Duitse Bondsdag. Tegelijk dreigde ze met economische sancties tegen Rusland, mocht Moskou de situatie verder op de spits drijven.

De diplomatieke voorbereidingen voor de G8-top in juni, in het Russische Sotsji, zijn wegens de ontwikkelingen op de Krim al opgeschort. De groep van acht was in 1975 als G7 opgericht, met Rusland in 1998 erbij dan als G8 uitgebreid. De staats- en regeringsleiders ontmoetten elkaar tot op heden jaarlijks.

Donderdagnamiddag beraadslagen de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie over de gevolgen die aan de Krim-crisis zullen gegeven worden. Volgens Merkel vereist de aansluiting van de Krim bij Rusland “een vastberaden en gezamenlijk antwoord van Europa en haar partners”.

Merkel kondigde nog een uitbreiding van de lijst met tot op heden 21 personen op aan, tegen wie al reisbeperkingen en geblokkeerde rekeningen zijn beslist. Indien de spanningen verder oplopen, eist ze verdere maatregelen. “En daarbij zal het zonder twijfel ook om economische sancties gaan”.

Ze benadrukte nog dat het Krim-referendum strijdig is met de Oekraïense grondwet en de normen van het Volkerenrecht. “Rusland is in alle internationale organisaties sterk geïsoleerd”, zei ze nog.

Rusland dreigt met tegensancties

Rusland zal de sancties van de Verenigde Staten beantwoorden met tegenmaatregelen die Washington "niet koud zullen laten"; de maatregelen kunnen zelfs "asymmetrisch" zijn. Dat heeft de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, donderdag gezegd.

"Als Washington de confrontatie blijft zoeken en probeert ons via sancties iets op te leggen, dan gaan wij ons zeker niet beperken tot gerichte (tegen)sancties, die enkel personen treft", luidde het. Rjabkov zei dat het Kremlin nog kan kiezen uit een breed scala aan maatregelen, gaande van leer om leer (het opstellen van een lijst van te wraken Amerikaanse functionarissen) tot asymmetrische sancties.

Rjabkov deed zijn uitspraken in Wenen, waar de G5+1 momenteel overlegt met Iran over het veronderstelde kernwapenprogramma van Teheran. Hij waarschuwde dat ook inzake de kwestie-Iran het Russische standpunt wel eens aangepast zou kunnen worden. Ook wat het Syrische dossier betreft, dreigt Moskou het spel harder te spelen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten