Reekmans actiefste Vlaams parlementslid, Van de Vijver minst actieve

© kdl

Peter Reekmans (LDD) was deze legislatuur het actiefste lid van het Vlaams parlement. Dat blijkt uit cijfers die Zewerkenvoorjou.be, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, verzamelde. De Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) nam het minst initiatief. “Er is natuurlijk een verschil tussen een actief en een goed parlementslid”, geeft Reekmans zelf aan.

bvb

Peter Reekmans nam deze legislatuur 1.992 initiatieven, gemiddeld 35 per maand. Het gaat om interventies in de plenaire vergadering en wetgevende voorstellen, maar vooral om schriftelijke vragen aan ministers (1.459). Reekmans wordt gevolgd door Jos De Meyer (CD&V) en Lode Vereeck (tot voor kort LDD en nu Open Vld).

“Het actiefste parlementslid is natuurlijk niet noodzakelijk het beste, maar ik weet wel zeker dat iemand die weinig initiatief neemt, geen goed parlementair kan zijn”, zegt Peter Reekmans. “Ik hou enorm veel zituren, ook toen ik nog geen burgemeester was (van Glabbeek, red.), en de vragen die ik daar krijg, zet ik om in parlementaire initiatieven”, verklaart de LDD’er zijn hoge aantal schriftelijke vragen.

“Het werk in het parlement is meer dan het stellen van vragen en het indienen van decreten”, verdedigt hekkensluiter Marc Van de Vijver zich. “Ik heb me de voorbije jaren vooral bezig gehouden met streekdossiers. Dat betekent inderdaad dat ik in het theater van het parlement niet voortdurend initiatieven heb genomen. Ik ben meer bezig geweest met lobbywerk.”

Uit de studie blijkt voorts dat Vlaams parlementsleden niet vaak aan bod komen in de nieuwsuitzendingen van VTM en VRT: gemiddeld 6,7 keer in vier jaar tijd. De tv-aandacht is binnen de partijen bovendien erg ongelijk verdeeld: bij Vlaams Belang zijn bijvoorbeeld liefst 146 van de 164 vermeldingen op het conto van Filip Dewinter te schrijven. Vijfenveertig parlementsleden kwamen geen enkele keer aan bod in de nieuwsuitzendingen.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt