Milquet: ‘Niet meer dan twee keer bijzitten’

© Jimmy Kets

Een kiezer zou in zijn leven niet meer dan twee keer de wacht moeten houden in een kiesbureau, tenzij uit vrije wil. Dat vindt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Dat zei ze in de Senaat na een mondelinge vraag van Guido De Padt (Open VLD).

evg

Milquet gaat in een omzendbrief de nieuwe regels vastleggen: niet meer dan twee keer bijzitten, vooral een beroep doen op vrijwilligers en koppels of alleenstaanden met kinderen vermijden. Ook studenten zullen gespaard worden, aangezien verkiezingen vaak in de blokperiode vallen.

De administratie van Milquet is een samenwerking aangegaan met de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid, de RVA en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten om de gemeenten gegevens door te sturen van ambtenaren en onderwijzend personeel. Het Kieswetboek bepaalt immers dat ambtenaren en leerkrachten deel uitmaken van de voorkeurscategorieën om lid te zijn van een kiesbureau.

De Padt zelf diende in 2011 een wetsvoorstel in dat bepaalt dat iemand die al minstens tweemaal een functie heeft uitgeoefend in een kiesbureau een geldige reden heeft om vrijstelling te vragen voor een functie in een stem- of telbureau. Het voorstel raakte echter niet gestemd deze legislatuur.

De oud-minister merkte nog op dat hij ervoor gezorgd heeft dat de gemeenten sinds 2009 in het Rijksregister kunnen vermelden hoeveel keer iemand al heeft gezeteld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten