Milquet: ‘Te vroeg voor conclusies over Tihange en Doel’

© BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken uit de recente tests die Doel 3 en Tihange 2 hebben weer hebben doen stilleggen. ‘Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geen enkele beslissing zal nemen bij de minste onzekerheid’, verzekerde Milquet.

evg

Dinsdagavond raakte bekend dat de reactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw worden stilgelegd. Testen op de reactoren gaven niet de resultaten die werden verwacht. Doel 3 en Tihange 2 lagen eerder al eens bijna een jaar stil. In de zomer van 2012 werden scheurtjes ontdekt in de reactorkuipen. Onderzoek wees uit dat het ging om waterstofvlokken.

Milquet verschuilde zich donderdag in de Kamer achter erg technische antwoorden. Onder meer Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Leen Dierick (CD&V), Kristof Calvo (Groen) en Karin Temmerman (SP.A) vroegen haar waarom pas een jaar na de heropstart de afwijkingen aan het licht zijn gekomen. ‘Het feitelijke probleem zijn de oude reactoren’, hekelde Calvo.

Milquet kon alleen verzekeren dat er geen gevaar is voor de bevolking. ‘Andere landen met gelijkaardige installaties stellen zich tevreden met analyses met minder performante systemen’, aldus de minister.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten