President Obama zit nu in Riyad

© REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama zit nu in Riyad. Vrijdagavond had hij een ontmoeting met de 90-jarige monarch van het fundamentalistische koninkrijk, Abdallah. Hoofdthema bij het gesprek was de burgeroorlog in Syrië.

llo

Obama en Abdallah willen volgens Obama’s viceveiligheidsraadgever Ben Rhodes nagaan hoe ze de oppositie in Syrië verder kunnen steunen. Ook een aantal meningsverschillen tussen beide landen, decennialang verbonden door een ‘oil for security’-deal, zouden ter sprake zijn gekomen. Zo zouden onder andere de gesprekken met Iran over Irans veronderstelde kernwapenprogramma en de toestand in Egypte aan bod zijn gekomen.

Over de mensenrechtentoestand in Saoedi-Arabië is niet gesproken. De samenwerking met het fundamentalistische koninkrijk ‘op andere gebieden’ is te belangrijk om door kritiek op het Saoedische mensenrechtenbeleid verzuurd te worden, zei Rhodes.

Over Egypte bleven de standpunten dezelfde: Washington vindt het nieuwe regime ondemocratisch, Riyad zegt dat het voor ‘stabiliteit’ heeft gezorgd (door de Moslimbroederschap uit te schakelen).

Wat Syrië betreft, zijn de plooien gladgestreken. Was Riyad vorig jaar nog boos op Washington omdat de Amerikanen uiteindelijk niet militair durfden op te treden, dan is er nu weer eensgezindheid dat de ‘gematigde’ islamisten meer bewapend moeten worden. De wapens mogen echter niet te gesofisticeerd zijn, want ze zouden wel eens in handen kunnen vallen van de niet zo gematigde oppositie (de filialen van Al-Qaeda).

Over Iran zei Rhodes dat ‘onze zorgen blijven bestaan’ en dat de VS er over zullen waken dat Teheran nooit over atoomwapens zal beschikken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten