Onverwacht overleg tussen VS en Rusland over Oekraïne

© AFP

Het vliegtuig van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, op weg naar de VS, heeft een onverwachte tussenstop gemaakt in Parijs. Bedoeling is dat Kerry zondagavond overleggen met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

evg

Lavrov zei zaterdag dat de standpunten van Rusland en de westerse landen over Oekraïne dichter bij elkaar komen te liggen, waardoor mogelijk het pad geëffend kan worden voor een ‘gezamenlijk initiatief’. Lavrov herhaalde nog dat Rusland niet van plan is nog militaire interventies uit te voeren in Oekraïne. Zijn uitspraken kwamen een dag nadat de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin met elkaar gebeld hadden.

‘Mijn laatste ontmoeting met John Kerry in Den Haag en mijn contacten met Duitsland, Frankrijk en andere landen, tonen dat het mogelijk is om een gemeenschappelijk initiatief aan Oekraïne voor te stellen’, aldus Lavrov.

Enkele uren later raakte bekend dat Kerry een tussenstop zou maken in Parijs. Volgens Kerry’s woordvoerder heeft president Barack Obama zijn minister gevraagd om Lavrov zo snel mogelijk te ontmoeten. Dat zou al zondagavond gebeuren.

Federalisering Oekraïne

‘Wij hebben geen enkele intentie om de Oekraïense grens over te steken en hebben daar ook geen belang bij’, zei Lavrov zaterdag nog. Kiev verklaarde dan weer dat Rusland om en bij de 100.000 soldaten verzameld heeft aan de oostelijke grens, wat kan wijzen op een interventie in het Russischtalige oosten van het land.

Lavrov suggereerde dat een federalisering van Oekraïne een mogelijke oplossing zou zijn. Verschillende westerse landen, waaronder Frankrijk, spraken al over de mogelijkheid tot ‘decentralisering’ om de separatistische spanningen in bepaalde Russische regio’s in het oosten van Oekraïne te verminderen. Lavrov riep ook nog op om de keuze van de Krimbewoners om toe te treden tot Rusland te respecteren.

Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verklaarde in het kader van de Oekraïne-crisis dan weer aan het magazine Focus dat de Navo mogelijk zijn troepen in de oostelijke lidstaten zal versterken. ‘We overwegen om de operationele plannen en militaire manoeuvres te herzien en de troepen te versterken.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten