Rusland en VS starten gesprekken in Parijs

© REUTERS

Een urenlang gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland, John Kerry en Sergej Lavrov, heeft geen nieuw akkoord opgeleverd over de crisis in Oekraïne. Maar de twee willen wel verder praten over een diplomatieke uitweg.

Eveline Vergauwen

Kerry en Lavrov spraken elkaar in de Franse hoofdstad Parijs, nadat Amerikaans president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar vrijdagavond aan de telefoon hadden gesproken. Lavrov zei na afloop dat Moskou en Washington 'verschillende opvattingen' hebben over de Oekraïense crisis, maar dat er wel eensgezindheid bestaat over de noodzaak om tot een 'diplomatieke regeling' te komen. Hij noemde het gesprek 'constructief'.

Lavrov herhaalde ook zijn voorstel om een federatie te maken van Oekraïne. De verschillende regio's in het land zouden daarbij zelf hun economisch model, taal en religie kunnen bepalen. Voor de Verenigde Staten is een oplossing zonder betrokkenheid van de 'legitieme regering' van Oekraïne dan weer onaanvaardbaar, zei Kerry op een persconferentie. De Amerikaanse buitenlandminister blijft er ook bij dat het Russisch optreden op de Krim illegaal is. Hij vindt dat Rusland zijn troepen moet weghalen van bij de oostelijke grens van Oekraïne. 'Die troepen creëren een klimaat van angst en intimidatie in Oekraïne', aldus Kerry.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten